Intervju za TDI Radio sa dr Miletom Stojilkovićem

TDI I NISOTEC ponovo imaju jednu zajedničku akciju. Sa mnom je gospodin Mile Stojilković, inače Direktor Sektora za marketing i razvoj u direkciji maziva Naftne Industrije Srbije.

Gdine Stojilkoviću dobar dan.

Dobar dan.

Idemo mi sada u jednu kratku informativnu vožnju.

NISOTEC ulja su najprodavanija ulja na tržištu Srbije. Šta je najviše doprinelo tome?

Prvo da vam kažem da NISOTEC je brend za maziva i tehničke tečnosti koje proizvodi NIS. Veoma široka paleta NISOTEC proizvoda, NISOTEC proizvoda, tu su motorna ulja, industrijska, ostala ulja za motorna vozila, tehničke tečnosti, procesna ulja itd.

Dakle jedna veoma široka paleta maziva. I za relativno kratko vreme, od 2010. Godine, kako je nastala direkcija maziva, odnos biznis mazivo u NIS-u, NISOTEC beleži izuzetno veliki uspeh, a to je sve zahvaljujući velikom zalaganju profesionalnog tima stručnjaka i eksperata u svim oblastima biznisa maziva. I u proizvodnji, prodaji, marketingu, tako da NIS sa rendom maziva NISOTEC postaje najprodavaniji brend i lider na tržištu maziva Srbije, i svrstava se u top 6 brendova maziva na Balkanu.

Svaka čast. Kažite nam molim Vas, koji proizvod iz vašeg asortimana je najprodavaniji.

 Kao što sam naveo, to je jedna jako široka lepeza proizvoda a ako se može iz tog proizvodnog programa izdvojiti nešto, to je NISOTEC AUTOLINE PS SAE 10W-40. Dakle jedno polusintetičko ulje koje je namenjeno za podmazivanje benzinskih dizel motora putničkih vozila. To je ulje koje efikasno podmazuje motor u svim uslovima gradske, međugradske voznje, kao i voznje po autoputevima u toku cele godine. Obezbeđuje lak start motora u zimskim uslovima, odlicno podmazivanje pri visokim letnjim temperaturama, izuzetnu čistoću motora i ustedu goriva zbog nize viskoznosti odnosno mineralnog dela.

Da li je to zbog njegovog kvaliteta ili postoji još razloga zašto je najprodavaniji?

Sigurno da veliku prodaju NISOTEC AUTOLINE PS SAE 10W-40 doprinosi njegov kvalitet, ali je podjednako vazan razlog odnos kvalitet-cena. Za ovako visok kvalitet koje ovo ulje ima, cena je veoma prihvatljiva od strane kupaca, odnosno mnogo niza u odnosu na svetske brendove. Moram da napomenem da se NISOTEC ulja proizvode iz istih komponenti baznih ulja, aditiva isto što koriste i svetski poznate kompanije.

A gde se proizvode NISOTEC ulja?

NISOTEC ulja se proizvode u rafineriji nafte u Novom Sadu na pogonu blending ulja.

Da li biste mogli da nam malo priblizite kako izgleda kontrola kvaliteta u toku procersa proizvodnje ulja?

Kontrola kvaliteta je po meni nesto najvaznija aktivnost u procesu proizvodnje motornih i ostalih ulja. I mi jako puno znacaja pridajemo toj kontroli kvaliteta. Kontroliše se u 4 tačke. Prva je kada dolaze sirovine,bazna ulja i time mi radimo tzv. Ulaznu konmtorlu. Uizimamo uzorak, radimo laboratorijsku analizu i utvrđujemo da li smo dobili kvalitet koji smo tražili.

Druga kontrola je u procesu same proizvodnje. Dok se ulje namešava i proizvodi, mi uzimamo uzorke i radimo laboratorijske analize da bi prema formulaciji i specifikacijama dobili kvalitet ulja kako je propisano po specifikacijama.

Treća kontrola je po završetku proizvodnje ulja i to da bi se dobio atest o kvalitetu, to je jedna široka laboratorijska analiza na osnovu koje mi utrvrđumemo da li sve te fizičko hemijske karakteristike odgovaraju zahvetima specifikacije tog ulja koje se proizvodi.

I četvrta je kontrola kvaliteta koja se radi pre punjenja ulja, da bi bili sigurno da kvalitet ulja koje je u ambalaži dođe do krajnjeg potrošača odnosno kupca.

Koje su prednosti upotrebe kvalitetnih motornih ulja?

Postoji niz prednosti koje kvalitetno motoro ulje pruža, ja cu da izdvojim samo neke, npr. Obezbeđuju lak start motora u zimskim uslovima, tj ulja se brže dopremi do svih mesta podmazivanja pri čemu se habanje motora svodi na minimum i na taj način se proizvodi radni vek motora vozila. Upotrebom visoko kvalitetnih motornih ulja štedi se gorivo. Zbog kvalitetnijih sirovina bazna ulja, aditiva, ova ulja imaju duži interval zamene, sto direktno utiče i na smanjenje troškova.

Visoko kvalitetno ulje ima nizu isparljivost nego mineralna ulja, na radnim temperaturama, znači manje isparava i naravno samim tim se i manje doliva ulje u toku vožnje. To su samo neke od tih prednosti.

U kojim zemljama regiona osim u Srbiji potrošači mogu da kupe NISOTEC ulja?

NISOTEC se danas prodaje u svim državama bivše Jugoslavije, Balkana, od Slovenije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bugarske i Rumunije. Znaci u 8 država regiona pored Srbije.

Znači gde god da krenu naši slušaoci-gledaoci a vaši potrošači, znaju da mogu da nađu NISOTEC motorna ulja kad putuju po regionu.

Tako je. Mi imamo i 20 distributera u regionu tako da se oni trude da se NISOTEC nađe na svakom prodajn o mestu.

Da li su NISOTEC ulja nagrađivana nekim odličjima za kvalitet?

Naravno, više godina unazada mi se uvek prijavljujemo na takmičenja u kvalitetu ulja. Izdvojiću i ovogodišnje takmičenje na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde smo takođe vršili kontrolu kvaliteta NISOTEC-a odnosno ostala konkurentna ulja, i da vam odmah kažem da smo mi ove godine šampioni kvaliteta, dobili smo veliki šampionski pehar za kvalitet i 10 zlatnih medalja za 10 proizvoda koje smo prijavili na takmičenju na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Gde se u Srbiji potrošač može da kupi NISOTEC ulja?

NISOTEC ulja mogu da kupe naravno na svim benzinskim stanicama NIS, na nekim privatnim benzinskim stanicama koje snabdevaju nasi distributeri, a osim toga NISOTEC maziva se mogu kupiti i u mnogim prodavnica ulja i rezervnih delova.

Da li su NISOTEC ulja odobrena od proizvodjaca vozila?

Eto to je još jedan dokaz kvaliteta, mi imamo saradnju sa proizvođačima automobila kao sto je Mercedes, Volkswagen itd. Njima se obraćamo da oni ispitaju naše ulje i preporuče za njihova vozila. To su tzv. Approvali tj odobrenja i mi ih za sada imamo 35 i to od svetski poznatih proizvođača vozila: Mercedes-Benz, Volswagen, Volvo, MAN, Scania, Renault i drugi proizvođači.

Koja je prednost sintetičkih ulja?

Kao prvo sintetička ulja obezbeđuju vrhunsku zaštitu od habanja pri najtežim uslovima rada. Potom efikasno otklanjaju talog. Drže bolju čistoću motora i odličnu zaštitu od korozije. Štede gorivo čak do 3% u odnosu na mineralno SAE 15W-40.
Obezbeđuju znatno duže intervale promene ulja, 2 do 3 puta duzi u odnosu na mineralno komercijalna ulja.

Znaci prednosti su mnogobrojne. Sta je proizvodni program NISOTEC maziva?

Veoma široka paleta NISOTE proizvoda kao sto su motorna ulja, za putnička i komercijalna vozila, za motocikle itd. Vangradske motore i poljoprivrednu tehniku, građevinsku motorizaciju. Sva ulja koja se koriste u industriji. Maziva masti, proizvodimo i auto kozmetiku tj. tehničke tečnosti, za pranje vetrobranskih stakala, antifriz itd. Vrlo siroka paleta proizvoda, u principu sve ono što naši kupci zahtevaju od nas.

Da li se kvalitet NISOTEC ulja proverava u eksploataciji.

NISOTEC ulja se proveravaju i u eksploataciji. Šta to znači? To znači da mi za velike sisteme kao što su transportne kuće, vozni parkovi, poljopriverdna dobra na traktorima, itd. U dogovru sa ljudima iz te kompanije mi radimo takozvano eksploataciono ispitivanje. U čemu se ono sastoji? U toku rada motora, u toku eksploatacije motora, mi uzimamo uzorke ulja iz motora i radmo laboratorijsku analizu i na osnovu toga utvrđujemo stepen kontaminacije, degradacije toga ulja. Na taj nacin dokazujemo da NISOTEC ulja odgovara i zadovoljava kvalitet i u eksploataciji.

Hvala Vam na razgovoru.

Čuli ste sta je gdin. Stojilković imao da kaže o prednostima NISOTEC motornih ulja i maziva, ukoliko hoćete da se vozite sa nama, evo i kako